Primăria Orașului Abrud implementează mecanismul de bugetare participativă, prin proiectul European Mecanisme și proceduri administrative moderne în Primăria Orașului Abrud, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cu implicarea comunității în stabilirea priorităților și propunerea de soluții pentru o mai bună transparență a procesului decizional de la nivelul administrației publice. Concret, prin acest mecanism aprobat recent de consilierii locali, cetățenii vor avea șansa să contribuie activ în administrarea orașului, iar participanții pot fi atât din categoria persoanelor fizice, cât și juridice (structuri asociative, ONG, fundații). Proiectele vor fi depuse, analizate, evaluate si ulterior declarate câștigătoare și implementate cu finanțare de la Primaria Abrud, inițiatorul având calitatea de observator, sponsor sau voluntar.
Participanti:- Persoane fizice
- Persoane juridice, ONG, asociatii, fundatii
Temei legal:1. Codul Administrativ (Art.2 -principii)
2. Legea 52/2003-transparenţa decizională
3. Legea 544/2001-liber acces la informaţiile de interes public
4. OG 51/1998-îmbunătăţirea sistemului de finanţare
5. Legea 273/2003 a finanţelor publice
6. Carta Europeană a Autonomiei Locale (Legea 199/1997)
O parte din bugetul instituției este alocat pentru finanțarea proiectelor propuse de cetățeni.
Primăria informează cetățenii cu privire la modalitățile de implicare, responsabilități, atribuții.
Cetățenii propun idei și proiecte pentru dezvoltarea localității.
Cetățenii participă la sesiuni de lucru cu persoanele implicate (din cadrul comitetelor și comisiilor selectate) în vederea definitivării idei de proiect.
Cetățenii își promovează proiectele în comunitatea din care fac parte și ulterior votează proiectele propuse de fiecare membru din comunitate.
Proiectele sunt selectate, conform procedurii de selecție, urmând ca ulterior Primăria să se ocupe de implementarea lor.
Bugetarea participativă constituie un instrument inovator pentru promovarea unei democrații inclusive, precum și pentru modernizarea și creșterea capacității de răspundere a autorităților publice locale. Concret, inițiativa de bugetare participativă are ca principal scop implicarea activă a cetățenilor Orașului Abrud într-un proces de deliberare și de decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local.
citește mai multe informațiiPot participa la procesul de bugetare participativă toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Orașului Abrud și au varsta de minim 18 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte grupurile civice, persoanele juridice precum și organizațiile neguvernamentale.
a. să fie de interes local și să nu realizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică, religioasă sau etnică;
b. să fie sau să poată fi asimilate unei investiții aflate în competența Orașului Abrud și care vizează un bun administrat de Municipalitate sau să se refere la acțiuni sau activități aflate în competența Orașului Abrud;
c. să nu fie incompatibile cu programe sau proiecte aflate în derulare;
d. să nu genereze cheltuieli de funcționare semnificative după implementare (întretinere, plata unor drepturi de autor,etc.);
e. să respecte fișa de proiect;
f. să fie delimitate zonal;
g. să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;
h. să se încadreze în domeniile prevăzute în Strategie.
Orașului Abrud va realiza o analiză tehnică și legală a tuturor propunerilor depuse de cetățeni, grupuri de cetățeni și ONG-uri. În urma analizei, propunerile supuse votului vor păstra ideea iniţială, dar ele pot fi adaptate de către comisia de evaluare și direcțiile de specialitate din cadrul municipalităţii, care vor estima mai exact costurile implicate, posibilităţile concrete de acţiune și timpul de execuție.
Dacă se constată că unele propuneri sunt similare în ceea ce privește conținutul sau proximitatea spaţială, poate fi justificată integrarea acestora într-un singur proiect, cu înștiințarea prealabilă a deponenților.
Cetățenii care depun propuneri care nu ajung să fie supuse votului datorită faptului că nu pot fi declarate eligibile de comisia de evaluare, au dreptul să primească, la cerere, explicaţii privind motivele acestei decizii.
Fiecare cetățean poate vota online un singur proiect indiferent de domeniu.
ONG –urile, grupurile de cetățeni pot propune proiecte, însă votul aparține exclusiv cetățenilor.